Blauwtjes, vuurvlinders & kleine pages zijn tesamen de familie Lycanidae, over het algemeen vrij kleine vlinders met een spanwijdte van 18 tot 42 mm.  De bovenkant van de vleugels hebben vaak een metaalachtige glans terwijl de onderkant vaak is voorzien van een mooi patroon van stippen welke ook weer behoorlijk opvallen. De vlucht is direct en heel snel.

De blauwtjes vinden we meestal op graslanden waar het echte bloem bezoekrs zijn, en hun eitjes worden op diverse kruidachtige planten afgezet. De blauwe boven zijde van de mannetjes valt meteen op, terwijl de meeste vrouwtjes boven op bruin zijn. Er is ook nog een groep blauwtjes waarbij de mannetjes een bruine of zwarte bovenkant hebben, bij deze soort moet het vlekkenpatroon op de onderkant gebruikt worden  om de vlinder te determineren.

Ook bij de vuurvlinders hebben de mannetjes en vrouwtjes een verschillende bovenkant, de mannetjes vaak opvallend oranje. De mannetjes zijn meestal gemakkelijker te determineren dan de vrouwtjes die vaak erg op elkaar lijken, de verschillen zijn het grootste deel op de onderkant van de voor- en achtervleugel.