Home » Dagvlinders » Lycaenidae - Blauwtjes » Vuurvlinders » Kleine vuurvlinder

Kleine vuurvlinder - Lycaena phlaeas   E: Small Copper D: Kleiner Feuerfalter F: Le Bronzé

Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Bergen, NL, 2016
Asten, NL, 2016
Asten, NL, 2016
Asten, NL, 2016
Asten, NL, 2016
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
2017-05-21  398.JPG
2017-05-21 398.JPG
2017-05-21  400.JPG
2017-05-21 400.JPG
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Someren, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Breinig, D, 2017
Breinig, D, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Nederweert, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
Maastricht, NL, 2017
La Cala de Mijas, E, 2018
La Cala de Mijas, E, 2018
La Cala de Mijas, E, 2018
La Cala de Mijas, E, 2018
La Cala de Mijas, E, 2018
La Cala de Mijas, E, 2018
Nederweert, NL, 2018
Nederweert, NL, 2018
Nederweert, NL, 2018
Nederweert, NL, 2018
Asten, NL, 2018
Asten, NL, 2018
Asten, NL, 2018
Asten, NL, 2018

2019 Kleine vuurvlinder

De kleine vuurvlinder is een algemene en wijdverbreide vlindersoort. Op vrijwel alle soorten graslanden en heiden kan deze vlinder worden aangetroffen, ook langs wegbermen en kanaalranden. De eitjes worden afgezet op allerlei zuring-soorten, voornamelijk Rumex acetosa (veldzuring) en R. acetosella (schapenzuring). Waar zuring ontbreekt, wordt ook op Polygonum aviculare (varkensgras) afgezet. De rups overwintert. De vlinders bezoeken vaak bloemen. Het mannetje verdedigt een territorium rondom uitstekende grassprieten of kruiden. Hij voert daarbij felle vliegaanvallen uit tegen andere mannetjes, maar ook tegen andere vlindersoorten. In het noorden van zijn verspreidingsgebied vliegt de kleine vuurvlinder in twee generaties, in het zuiden kunnen het er drie tot vier zijn.  Heel Europa ten zuiden van de poolcirkel. In de bergen tot 2400m hoogte.

 

Vliegtijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober.
Status Europa: Soort is thans niet bedreigd in Europa.
Status Benelux: In de Benelux niet bedreigd.